وقتی کوپ سنگ هایی که از دیواره معدن جدا کرده و با ماشین های سنگین به کارخانه منتقل شدن وقت آن است که آن ها را برش داد. کوپ سنگ ها را به دو روش دستگاه اره بر ودستگاه قله بر برش می دهند و در اینجا صنایع سنگ پاسارگاد این دو دستگاه را مورد بررسی قرار می دهد.

اره بر:

دستگاه اره بر معمولا در کارخانه های که تولید نسبتا بالایی دارند مورد استفاده قرار می گیرد. با این دستگاه  کوپ سنگ بوسیله یک سری تیغه های آهنی و برنده و موازی با هم برش داده می شود. در دستگاه اره بری حدود ۴۰ تا ۸۰ تیغه آهنی موازی با هم به فاصله ۲ تا ۳ سانتی متر از هم می باشد. زمانی که کوپ سنگ وارد دستگاه شد سنگ به طرف بالا حرکت می کند و این تیغه های آهنی موازی و هم سان این سنگ را برش می دهند و همچنین از بالا بر روی آن آب ریخته می شود که سنگ داغ نشود و در آخر با ملات اسلب های بریده شده را به طور موقت به هم وصل می کنند تا برش کوپ سنگ به انتهای کار خود برسد.

قله بر:

برش کوپ سنگ به وسیله دستگاه قله بر، متداول ترین روش در کارخانه های سنگبری است. قله بر انواع و اقسام متفاوتی دارد . در قله بر بر خلاف اره بر، از یک دیسک برنده و آهنی تشکیل شده است قطر این تیغه ۱۵ سانتی متر شروع و تا ۳۰۰ سانتی متر می رسد.

در این روش بلوک سنگ مورد نظر توسط یک یا چند دیسک موازی به صورت همزمان برش می خورد و به شکل پلاک درمی آید. نکته مهم آن است که حدود ۲۰ % از قطر تیغه ها می تواند در عمق برش قرار گیرد لذا با افزایش ابعاد برش می بایست قطر دیسک ها تا چند برابر افزایش یابد و به دلیل محدودیت این امر، این ماشین قله بر در تولیدات بالا کارآیی چندانی ندارد. بیشتر در خط تولید تایل استفاده می شوند.

استفاده از آب به میزان کافی و شسته نشدن سریع زایده های برش است. این یکی از دلایلی است که در زمان برش باعث همچنین بدنه بدون آب کافی بیش از حد داغ می شود که این امر باعث ایجاد شکاف و از بین رفتن زود هنگام دیسک می شود. برای حداقل کردن ساییدگی تیغه آهنی باید یک حجم مناسب آب به کار برده شود.